Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе
Штампа

„Prishtina has no river 2019“ – Конкурс за нове стипендије

.

500 pristinaУ сарадњи с ТРАДУКИ мрежом, издавачка кућа Qendra Multimedia је објавила нови конкурс за резиденцијалне стипендије у оквиру програма „Pristhina has no river“. За четвороседмични боравак у Приштини (у септембру, октобру или новембру) могу се пријавити писци/списатељице и преводиоци/преводитељке из југоисточне Европе. Стипендија обухвата коришћење комплетно опремљеног стана, путне трошкове и новчани износ у висини од 700 евра. Рок за пријаву је 15. март 2019.

Штампа

Десетогодишњица ТРАДУКИ мреже у Словенији: Књижевно вече са Слободаном Шнајдером

.

671 snajderТРАДУКИ је и у Љубљани прославио свој десетогодишњи јубилеј и тим поводом на разговор са аутором позвао хрватског писца Слободана Шнајдера. Његов роман Доба мједи, који ће ускоро бити објављен и на немачком, недавно је објављен на словеначком језику. Слободан Шнајдер је те вечери први пут представио своје дело читатељкама и читаоцима у суседној Словенији. Преводитељка и глумица Соња Поланц читала је одломке свог превода Шнајдеровог романа. Након разговора који је са аутором водио Роберт Бобнич из издавачке куће „Založba VBZ“,  ТРАДУКИ и Словеначка јавна агенција за књигу JAK, која је такође прославила десетогодишњицу постојања, позвали су на неформално дружење.

Штампа

Свечано отварање веб странице „RomArchive“

.

677 romarchiveНакон четворогодишње фазе израде, RomArchive – међународни дигитални архив Синта и Рома – заживео је онлајн. Око 12 милиона Синта и Рома у Европи често живи на маргини друштва и и даље је изложено дискриминацији, криминализацији и прогону. Супротни односно позитивни примера или пак просветитељски рад када је реч о стварности и богатој култури Синта и Рома готово да не постоји. Особито се за гласове самих Рома и Синта. Имајући све то у виду, настао је RomArchive – непрестано растућа збирка уметности свих родова и праваца, проширена историјским документима и научним текстовима. У средишту RomArchive налази се саморепрезентација Синта и Рома – за сваки од десет одељака архива одговаран је тим куратора и кураторки. Пројекат финансира Савезна фондација за културу.

партнери пројекта

traduki partners 2014 d