Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе

аутори/ауторке

Штампа

Ахмети, Мимоза

ahmeti_mimoza
Рођена 1963. године као кћерка педагога у граду Круја на северу Албаније. Још пре слома комунистичког система објављивала је песме које су биле на граници онога што је прописивала уметничка доктрина социјалистичког реализма, а често су ту границу и прекорачивале.

Мимоза Ахмети је радикалност својих уметничких тежњи - неуобичајену за албанске прилике - задржала и после промена. Страствено, понекад гневно, али увек суверено, Ахмети се бави траумама, табуима и комплексима албанског друштва. Мимоза Ахмети није само списатељица, већ и сликарка и певачица која је стекла популарност изводећи своје песме. Због свог неконвенционалног наступа и начина живота и писања који су у традиционалном и патријархалном албанском друштву оцењени као екстравагантни, а пре свега због инсистирања на индивидуалним женским правима као нечему што се само по себи разуме, била је често изложена нападима који нису остали без последица. Дубоку психичку и уметничку кризу описала је у роману „Жена која халуцинира“.

Мимоза Ахмети објавила је бројне збирке поезије, најновије су „Делиријум“ и „Цветни прах“, кратку прозу и роман „Архитрав“. Живи са супругом и две кћерке.