Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе
Штампа

Свечано отварање веб странице „RomArchive“

.

677 romarchiveНакон четворогодишње фазе израде, RomArchive – међународни дигитални архив Синта и Рома – заживео је онлајн. Око 12 милиона Синта и Рома у Европи често живи на маргини друштва и и даље је изложено дискриминацији, криминализацији и прогону. Супротни односно позитивни примера или пак просветитељски рад када је реч о стварности и богатој култури Синта и Рома готово да не постоји. Особито се за гласове самих Рома и Синта. Имајући све то у виду, настао је RomArchive – непрестано растућа збирка уметности свих родова и праваца, проширена историјским документима и научним текстовима. У средишту RomArchive налази се саморепрезентација Синта и Рома – за сваки од десет одељака архива одговаран је тим куратора и кураторки. Пројекат финансира Савезна фондација за културу.

 

Веб страница Ромског архива свечано је отворена у оквиру фестивала у Академији уметности у Берлину. Од 24. до 27. јануара шаролики програм   који се састојао од концерата, изложби, филмских пројекција, читања, дискусија, плесних и позоришних извођења, представио и приближио  је богатство и разноврсност културне и уметничке продукције Синта и Рома. Даље манифестације поводом отварања уследиће у Будимпешти и Букурешту.

Драго нам је што и ТРАДУКИ имао могућност да обогати фестивал поводом отварања организујући читалачко вече – српски аутор Јован Николић читао је одабране текстове из својих дела: „Оркестар жена које су ме оставиле“ (наслов превода на немачки: DasOrchesterderFrauen, diemichverlassenhaben) и „Бели гавран, црно јагње“ (наслов превода на немачки: WeißerRabe, schwarzesLamm). Немачка ауторка Анита Авозузи прочитала је одељак из своје биографске књиге „Vater unser“ [Оче наш]. Вече је модерирала др Беате Едер-Јордан, кураторка књижевног дела архива и том приликом направила увод у архивске одељке. На тему „Ни млада ни неразвијена. Ромска књижевност у балканским државама“ говорила је бугарска културолошкиња др Зофија Захова.

bwd  Set 1/2  fwd

Медијски извештаји: Berliner Zeitung, Deutschlandfunk, Deutsche Welle, Focus, Frankfurter Rundschau, taz

партнери пројекта

traduki partners 2014 d