Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе
Штампа

Четири земље један језик: У Београду у недељу почиње 62. Међународни сајам књига

.

577 belgradДана 22. октобра у Београду почиње 62. Међународни сајам књига, чији је овогодишњи програм ТРАДУКИ мреже 4 земље 1 језик конципиран и осмишљен под вођством Хане Стојић. Као почасни гост ће се уместо једне земље представити један језик, тако да ће до 29. октобра у фокусу београдског Сајма књига бити немачки.

Плава софа, у Немачкој познат формат за разговоре са ауторима и ауторкама, у оквиру београдског Сајма књига први пут ће бити пренета у иностранство и у динамичним получасовним разговорима са новинарима и новинаркама, односно књижевним критичарима и критичаркама, у Србији ће представити Херту Милер, Марсела Бајера, Валентина Гребнера, Јонаса Лишера, Јана Вагнера, Фолкера Кучера, Дану Григорчу, Инга Шулцеа, Катрин Реглу, Мелинду Нађ Абоњи и Јенса Дитмара. Програм 4 земље 1 језик одвијаће се захваљујући пријатељској подршци медијске компаније Бертелсман, телевизије „ZDF“ и немачком радију посвећеном култури „Deutschlandfunk Kultur“, као и књижевној мрежи ТРАДУКИ.    

Читав наступ земаља немачког говорног подручја омогућили су и подржали Министарство спољних послова Савезне Републике Немачке, Савезно министарство за Европу, интеграције и спољне послове Републике Аустрије, Канцеларија савезног канцелара Републике Аустрије, швајцарска фондација за културу „Про Хелвеција“, Гетеов институт Београд, Аустријски културни форум Београд, Удружење за промоцију књижевности „Literaare“, Фондација за културу Лихтенштајн, европска мрежа за књижевност ТРАДУКИ, као и немачка, аустријска и швајцарска амбасада у Србији.

О Плавој софи

577 das blaue sofaПлава софа је заједнички форум ауторки и аутора који су покренули медијска компанија Бертелсман, телевизија „ZDF“ и немачки радио посвећен култури „Deutschlandfunk Kultur“. Након што је имала премијеру у Берлину 2005. године, постала је незаобилазна институција на сајмовима књига у Франкфурту и Лајпцигу. Читалачки фестивал у Франкфурту „Open Books“ 2011. је први пут отворен свечаном манифестацијом са ауторима и ауторкама Плаве софе. Од Сајма књига у Лајпцигу 2000. године, на Плавој софи водило се преко 2.500 разговора са ауторкама и ауторима, међу којима су биле и нобеловке и нобеловци Светлана Алексијевич, Михаил Горбачов, Гинтер Грас, Херта Милер, Кристијане Нислајн-Фолхард, Орхан Памук, Јозеф Штиглиц, Марио Варгас Љоса и Мо Јен. Плави кауч је 2017. године гост Међународног сајма књига у Београду у оквиру програма „4 земље 1 језик“.        

Сајамски програм

партнери пројекта

traduki partners 2014 d