Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе
Штампа

Волфганг Штрек у Софији

.

532 streekПочетком маја социолог Волфганг Штрек је допутовао у Софију да представи своју књигу GekaufteZeit. Die vertagte Krise des demokratischen Kapitalismus [Купљено време. Одложена криза демократског капитализма], која је недавно објављена на бугарском језику. Презентацију је организовала издавачка кућа KX – Critique & Humanism у сарадњи с Гетеовим Институтом у Бугарској. Публика је с великим интересовањем пратила живахну дебату између Хајнриха Гајзелбергера (издавачка кућа Suhrkamp), професора Стилијана Јотова (копреводилац) и професора Александра Кјосева (Универзитет у Софији).

Штампа

Kреативна Европа: Развој јединственог тржишта књига – округли сто

.

534 belgradУ оквиру програма „Креативна Европа“, у Београду је од 18. до 21. априла одржан форум под насловом: „(Ре)позиционирање региона (Југоисточне) Европе кроз културу“. Као представник ТРАДУКИ мреже, Андреј Ловшин је учествовао у округлом столу на тему „Стратегије развоја јединственог тржишта књига“. Заједно са Андреом Лешић-Томас (Универзитет у Сарајеву), Енесом Халиловићем (Sent и Eckermann, Нови Пазар) и Аном Пејовић (Kрокодил, Београд) у разговору с модератором Младеном Весковићем из Министарства културе и информисања Републике Србије, разматрао је питање како се књиге које се на оригиналном језику разумеју и у другим земљама региона, могу боље продавати и ван државних граница.

Штампа

Writer-in-Residence ЗАПАДНИ БАЛКАН 2018.

.

533 logo bmeiaАустријско Савезно министарство за Европу, интеграцију и спољне послове (BMEIA) поново је расписало конкурс за резиденцијални боравак писаца и списатељица из Албаније, Босне и Херцеговине, с Косова, из Црне Горе, Македоније и Србије за 2018. годину. Ауторима и ауторкама се у трајању од два месеца на располагање ставља стан у центру Беча и месечна стипендија у висини од 1050 евра.

партнери пројекта

traduki partners 2014 d