Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе
Штампа

Александер Моисиу и уметност стилског умирања – Читалачко путовање Косовом

.

618 moissiНакон што је биографија Moissi. Triest, Berlin, New York. Eine Schauspielerlegende [Моиси. Трст, Берлин, Њујорк. Глумачка легенда] новинара Ридигера Шапера о глумачком „суперстару“ с почетка 20. века Александру Моисију објављена 2000. године код берлинске издавачке куће Аргон и код приштинског издавача PA Verlag  у преводу Фериде Берише на албански, аутор је у априлу 2018. године пошао на читалачко путовање Косовом уз подршку ТРАДУКИ-ја. Шапер је током неколико читања и разговора представио живот Албанца Моисиуа рођеног у Трсту 1879. године (на албанском му је име Alexandër Moisiu) који је у Берлину под вођством Макса Рајнхарда постао глумачка легенда чија је специјалност била стилско умирање на сцени. Преминуо је 1935. у Бечу од упале плућа. На почетку путовања је заједно са својом преводитељком Феридом Беришом и историчарем др Кордом Пагенштехером са Слобондог Универзитета у Берлину имао пријем у косовском Министарству културе. Уследило је представљање књиге у приштинском Народном позоришту 6. априла, на коме је поред Шапера, Берише и Пагенштехера учествовао и Јетон Незирај из издавачке куће Qendra Multimedia, а 7. априла књига је представљена и у Градској библиотеци у Пећи.

Штампа

Састанак партнера ТРАДУКИ мреже у Црној Гори

.

615 montenegroОд 23.-25. априла на редовном састанку у Подгорици и Цетињу окупили су се партнери ТРАДУКИ мреже. На програмском састанку ТРАДУКИ-јева комисија је донела одлуку да подржи 45 нових превода који ће бити објављени током 2018. и 2019. године.

Штампа

Београдски писац Мирослав Ћурчић гост програма „Tirana in Between“

.

614 miroslav curcicУ гостима овогодишњег резиденцијалног програма „Tirana in Between“ у главном граду Албаније први је у марту био београдски писац Мирослав Ћурчић. Током боравка учествовао је у културном животу Тиране, посетио неколико градова и повезао се с тамошњим делатницима и делатницама на пољу уметности и превођења. Своје утиске забележио је у сликовитом путопису.

партнери пројекта

traduki partners 2014 d