Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе
Штампа

„С оне стране носталгије и проклетства. Шта је остало од од Титове Југославије?“

.

526 titoНа позив за представљање Титове биографије Tito in tovariši словеначког историчара Јоже Пирјавеца у Бечу одазвало се 130 посетилаца. У живахној дискусији под насловом „С оне стране носталгије и проклетства. Шта је остало од Титове Југославије“, гости су разговарали о томе шта је чинило Тита, због чега га и дан-данас многи славе, а многи и проклињу и шта га је разликовало од других владара његовог времена. Његови односи с земљама Трећег света и недостатак залагања кад је реч о надилажењу прошлости у контексту Другог светског рата такође су биле теме разговора. Представљање књиге и дискусију организовала је KulturKontakt Austria у оквиру мреже ТРАДУКИ и у сарадњи с Аустријским институтом за међународну политику (oiip).

Штампа

„Тргни се! Поезија!“ – Београдски фестивал поезије и књиге

.

537 belgradПод слоганом „Beyond all evil“ – стихом песника Владислава Петковића Диса – удружење „Трећи трг“ организовало је београдски фестивал поезије и књиге „Тргни се! Поезија!“ од 11. до 15. маја. Више од 70 лиричара и лиричарки, преводилаца и преводитељки и уметника и уметница из 14 европских земаља учествовало је у разноврсном програму фестивала у Београду, Чачку и Панчеву, који је поред читања и разговора обухватао и изложбе, филмске пројекције, музику и мултимедијалне догађаје, као и делове програма намењене ђацима и студентима и студенткињама.

Штампа

Радионица “Wake up Europe, Sarajevo Calling” – рок за пријаву: 28. Mai 2017.

.

536 wakeupeuropeХисторијски музеј Босне и Херцеговине тренутно прерађује концепт сталне поставке изложбе „Опкољено Сарајево“, отворене 2003. године. То је контекст у коме ће се у сарадњи с Друштвом за Југоисточну Европу (Südosteuropa-Gesellschaft) у Сарајеву одржати дводневна радионица “Wake up Europe, Sarajevo Calling” од 26. до 29. јуна 2017. Радионица ће повезати тим Хисторијског музеја с кустосима и кустоскињама, историчарима и историчаркама, педагозима и педагошкињама из земаља Западног Балкана у циљу израде конкретних предлога за даљи развој изложбе.

Конкурс (енглески)

партнери пројекта

traduki partners 2014 d