Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе
Штампа

„Тргни се! Поезија!“ – Београдски фестивал поезије и књиге

.

537 belgradПод слоганом „Beyond all evil“ – стихом песника Владислава Петковића Диса – удружење „Трећи трг“ организовало је београдски фестивал поезије и књиге „Тргни се! Поезија!“ од 11. до 15. маја. Више од 70 лиричара и лиричарки, преводилаца и преводитељки и уметника и уметница из 14 европских земаља учествовало је у разноврсном програму фестивала у Београду, Чачку и Панчеву, који је поред читања и разговора обухватао и изложбе, филмске пројекције, музику и мултимедијалне догађаје, као и делове програма намењене ђацима и студентима и студенткињама.

Штампа

Радионица “Wake up Europe, Sarajevo Calling” – рок за пријаву: 28. Mai 2017.

.

536 wakeupeuropeХисторијски музеј Босне и Херцеговине тренутно прерађује концепт сталне поставке изложбе „Опкољено Сарајево“, отворене 2003. године. То је контекст у коме ће се у сарадњи с Друштвом за Југоисточну Европу (Südosteuropa-Gesellschaft) у Сарајеву одржати дводневна радионица “Wake up Europe, Sarajevo Calling” од 26. до 29. јуна 2017. Радионица ће повезати тим Хисторијског музеја с кустосима и кустоскињама, историчарима и историчаркама, педагозима и педагошкињама из земаља Западног Балкана у циљу израде конкретних предлога за даљи развој изложбе.

Конкурс (енглески)

Штампа

Волфганг Штрек у Софији

.

532 streekПочетком маја социолог Волфганг Штрек је допутовао у Софију да представи своју књигу GekaufteZeit. Die vertagte Krise des demokratischen Kapitalismus [Купљено време. Одложена криза демократског капитализма], која је недавно објављена на бугарском језику. Презентацију је организовала издавачка кућа KX – Critique & Humanism у сарадњи с Гетеовим Институтом у Бугарској. Публика је с великим интересовањем пратила живахну дебату између Хајнриха Гајзелбергера (издавачка кућа Suhrkamp), професора Стилијана Јотова (копреводилац) и професора Александра Кјосева (Универзитет у Софији).

партнери пројекта

traduki partners 2014 d