Преводи са, на и између језика земаља Југоисточне Европе
Штампа

Конкурс „Стварно апсолутно – Књижевно превођење с младима“

.

610 echt absolutУ оквиру пројекта Стварно апсолутно – књижевно превођење с младима, заједничке иницијативе берлинског књижевног колоквијума (LCB) и Немачког преводилачког фонда, тражи се дванаест професионалних књижевних преводилаца и преводитељки који се интересују за рад с младима. Циљ пројекта је развој структура и понуда које се тичу процеса стицања знања да би се младим људима старијим од 12 година приближио језички и креативни процес превођења и њихове читалачке и списатељске способности прошириле кроз практичне вежбе. Рок за пријаву је 15. април 2018.

Штампа

„Није то дечја игра!“ – Радионица за преводиоце и преводитељке немачке књижевности за децу и младе

.

609 jugendliteratur.orgРадна група за омладинску књижевност од 12. до 17. августа поново позива на преводилачку радионицу у кући Елза Брендштрем у Хамбургу. Радионица ће бити одржана у оквиру програма подршке „Толедо. Преводиоци у размени култура“ Фондације Роберт Бош и Немачког преводилачког фонда.

Штампа

ТРАДУКИ-јев јубилеј на Сајму књига у Лајпцигу 2018.

.

608 leipziger buchmesseЕвропска књижевна мрежа ТРАДУКИ основана је у Лајпцигу пре тачно десет година. Јубилеј је прослављен 16. марта у крцатом кафеу Европа на Сајму књига у Лајпцигу, где је ТРАДУКИ примио честитке од Михаела Рота, државног министра за Европу у Министарству спољник послова, албанске министарке културе Миреле Кумбаро-Фурџи и аустријског писца Кристофа Рансмајера. „ТРАДУКИ показује мноштво начина на које обавезујућом снагом књижевности можемо јачати европску идеју и приступити култури суседних земаља на нов начин“, истакао је Михаел Рот у свечаном обраћању. У име својих колегиница и колега из других земаља чланица мреже, Мирела Кумбаро-Фурџи је веома упечатљиво нагласила како је Традукистан велика породица која седи за округлим столом. Велики путник, аутор Кристоф Рансмајер за успомену је ТРАДУКИ-ју поклонио текст под насловом Verriegelte Orte, luftige Räume [Забрављена места, прозрачни простори].

партнери пројекта

traduki partners 2014 d